Ülkemizin kanayan yarası haline dönüşen ve son dönemlerde sosyal medyanın da kullanımı ile birlikte sıklık ile duyulmaya başlanana kadına şiddet olayları, hükümet yetkililerini de harekete geçirdi. Eşinden, babasından, sevgilisinden, komşusundan ya da hiç tanımadığı insanlardan şiddet gören, cinsel istismara uğrayan kadınlar ile ilgili harekete geçen devlet kurumları, bu konu ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirebilmek amacı ile çeşitli broşürler düzenledi ve polisler aracılığı ile broşürlerin dağıtılmasını sağladı.
Sıklık ile halkın arasına karışan ve vatandaşları kadına şiddet ile mücadele konusunda bilgilendiren yetkililer, oluşturulan KADES uygulaması sayesinde de vatandaşların takdirlerini topladı. Kişinin konumunun anında emniyet birimlerine gönderilmesini sağlayan KADES uygulaması sayesinde şimdiye kadar yüzlerce belki de binlerce kadının şiddet görmesi engellenirken Adalet Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yeni bir adım geldi.
Bir son dakika gelişmesi ile gündemde yer alan yeni karara göre Adalet Bakanlığı’nın kadına şiddet ile mücadele kapsamında yeni bir genelge yayınladığı öğrenildi. Genelge kapsamında işleyişte birtakım değişiklikler yapan bakanlık, detayları kamuoyu ile paylaştı.
CUMHURİYET SAVCILARININ YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEYECEK!
Adalet Bakanlığı’nın kadına şiddet ile mücadele kapsamında düzenlemiş olduğu yeni genelge yayınlandı. Yayınlanan yeni genelgeye göre kadına yönelik şiddet suçları soruşturma bürolarında görevlendirilen cumhuriyet savcılarının zorunlu durumlar dışında başka işlerde görevlendirilememesine karar verildi. Ayrıca cumhuriyet başsavcılıklarına doğrudan yapılan şikayetlerde, mağduriyet yaşayan kadının beyanının bizzat cumhuriyet savcısı tarafından alınacağı da belirtildi.
ADLİ GÖRÜŞME ODALARINA İŞARET EDİLDİ!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzası ile yayınlanmış olan yeni genelgeye, Türkiye genelinde bulunan tüm savcılıklara gönderildi. Bundan sonra cumhuriyet başsavcılıklarına doğrudan yapılacak olan şikayetlerde mağdurun beyanının direkt olarak cumhuriyet savcısı tarafından alınması gerektiği belirtilirken beyanın özel ortamda alınması gerektiği de vurgulandı. Mağdurun şüpheli ile yüz yüze gelmesinde sakınca olduğu tespit edilen durumlarda mağdur beyanının adli görüşme odalarında bir uzman eşliğinde alınması gerektiği de belirtildi.