Yıllardır oldukça gergin ilişkilere sahip olan ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in baskıları sonucunda savaşa sürüklenen Ukrayna ile Rusya, son günlerde oldukça şiddetlenen çatışmalar sebebi ile dünya ülkeleri tarafından yakından takip edilmeye devam ediliyor. 24 Şubat tarihinde resmen başlamış olan savaşta ilk olarak Ukrayna’nın başkenti Kiev’i düşürmek isteyen ancak Ukrayna ordusunun mücadelesine karşı geri çekilmek zorunda kalan ve ülkenin doğusuna yönelen Rus ordusu, Soledar bölgesini resmen yerle bir etti. Kasabanın resmen yok olması üzerine açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, bölgenin kontrolünün kendi ellerine geçtiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın zafer duyurusunun üzerine açıklamalarda bulunan Ukraynalı yetkililer bölgenin kontrolünün halen kendi ellerinde olduğunu ancak askerlerinin yerlerini belli etmemek amacı ile daha fazla bilgi vermeyeceklerini ifade etti. Ancak denilen doğru çıkmadı ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin de Soledar’ın kontrolünü ele geçirdiklerini ifade etti.

Soledar bölgesinde insanlık dışı durumlar yaşanırken savaşa yönelik açıklamalarda bulunan taraflardan birisi olan Almanya, herkesi şaşırtan bir açıklamada bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, konuya ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı.

ALMAN BAKANDAN ŞAŞIRTAN TEKLİF!

almanya-putinin-yargilanmasini-teklif-etti (2)

Devam eden Rusya- Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna’ya yönelik işgal sebebi ile Putin’in ve diğer üst düzey yetkililerin yargılanması gerektiğini ve yargılama için de özel bir mahkemenin kurulması gerektiğini ifade etti. “Putin saldırganlığının sonuçsuz kalmayacağını bilmeli” diyen Baerbock, bu görüşünün gerçekleşmesi adına Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile buluştu. Her iki bakan da Ukrayna’da ciddi savaş suçlarının işlendiğini vurguladı.

MEB 5000 sözleşmeli personel alımı yapacak! İşte kadro dağılımı, KPSS puanı, şartlar ve detaylar MEB 5000 sözleşmeli personel alımı yapacak! İşte kadro dağılımı, KPSS puanı, şartlar ve detaylar

AB’DEN YEŞİL IŞIK!

Tarafsız bir yargılama sürecinin olması için mahkemenin Ukrayna’da yapılmaması gerektiğini, yargıçların ve savcıların farklı ülkelerden seçilmesi gerektiğini belirten Baerbock’a, Avrupa Birliği’nden yeşil ışık geldi. AB’nin Alman bakanın teklifine sıcak baktığı öğrenildi.

Kurulması istenen bağımsız mahkeme için Lahey’e işaret edilmesinin en büyük sebebinin, Rusya’nın Lahey’deki mahkemeyi tanımıyor olması olarak gösterildi. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Rusya’nın veto yetkisine sahip olması, uluslararası mahkeme bünyesinde yargı mekanizmasının ortaya çıkmasına engel oluyor.