Türkiye’de artan enflasyon, döviz kurundaki oynaklık, yüksek veri oranları ve küresel düzeyde gelişen piyasa olumsuzlukları sonrasında otomobil sektörü büyük bir durgunluk yaşamaya başladı. Bu durgunluğun ortadan kalkması için yeni düzenlemeleri gündeme getirdi. Otomobilde ÖTV dilimi hakkında detaylar ise dikkat çekiyor. 

OTOMOBİLDE ÖTV DİLİMİ DEĞİŞECEK Mİ? 

arac-satin-almak-isteyenler-bu-haberi-bekliyor-otomobilde-otv-indirimi-gelecek-mi-otv-indir (2)

Otomobil sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaş fiyatların düşmesi ve özellikle ÖTV oranlarının indirilmesine yönelik düzenlemeleri beklemeye başladı. Konya ilişkin CNN Türk’e önemli değerlendirmelerde bulunan Otomobil İşletmecisi Göksel Erkoyuncu tarafından sektör beklentileri ve konuya ilişkin yeni detaylar aktarıldı. 

Geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle geçen yılın ayını dönemine göre ciddi bir düşüş olduğunu ifade eden Erkoyuncu, gelen araç adetlerinin de etkisi olduğunu ifade etti. ÖTV için adet azlığı yüzünden zamanlama tutmadığı için söz konusu düzenlemeye gidilmediğini düşündüklerinin alını çizdi. Arzın eksik olmasının ÖTV indiriminde de fayda sağlamayacağı kanısının oluştuğunu aktardır. En son 2021 yılının Ağustos ayında ÖTV indirim matrah düzenlemesinin olduğuna dikkat çeken Erkoyuncu, yüzde 45, 50, 60, 70 dilimine giren araçların bu düzenleme kapsamında olduğunu söyledi. 

ÖTV İNDİRİMİ BEKELNTİSİ BULUNMUYOR!

Arzın az olmasına bağlı olarak olmayan araç üzerinden yapılacak düzenlemelerin yetersiz kalacağı ifade ediliyor. Özellikle enflasyonist bir ortamda araba olsun veya olmasın enerji maliyetleri, enflasyon gibi unsurların ciddi bir etki yarattığı aktarılıyor. Araç sayısının bollaşması halinde böyle bir beklenti içine girilebileceği aktarılmaktadır. 

Ticari ve ihtiyaç kredi faizinde limitler artıyor Ticari ve ihtiyaç kredi faizinde limitler artıyor

ÖTV’nin yanı sıra taşıt kredilerine erişim sorunları da değerlendirildi. Özellikle BDDK tarafından devreye sokulan uygulamada 400 bin TL’ye kadar olan aracın yüzde 70’ine kadar kredi kullandırılmasına işaret edildi. 400 – 800 bin lira arasında ise bu oranın yüzde 50’ye kadar düştüğü aktarılmıştır. Bankaların ise bu oranlarda krediye erişim konusunda zorlayıcı olduğuna dikkat çekilmiştir.