Ham ayçiçeği yağı ve çekirdekte gümrük vergilerinin yarattığı yük bir süredir gündemdeydi. Özellikle de fiyatları artıran Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, ayçiçek yağlarına zam gelmesine neden olmuştu. Yaşanan stok ve stokçuluğun da tetiklediği fiyatlar, yeni alınan karar ile birlikte düşmeye başladı. Kararın detaylarına ilişkin açıklama ise sektör temsilcilerinden biri olan Onat Angı’dan geldi.
Yılbaşından önce ham ayçiçeği yağı ithalatına yüzde ton başına uygulanan 250 dolar ve ayçiçeği çekirdeğine ise yüzde 5 uygulanan vergiye ilişkin yeni bir karar alındı. Karara göre, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar ham ayçiçeği yağı ve çekirdekte gümrük vergileri kaldırıldı. Vergilerin sıfırlanmasının ardından gözler market raflarına dönerken, sektör temsilcileri ayçiçek yağına yüzde 10 ile 15 arasında zam beklediğini açıkladı.
AYÇİÇEK AYINDA MAYISA KADAR İNDİRİM VAR
İthalat vergilerinin sıfırlanması ile son 15 günde 150 bin ton ham yağ bağlantısı yapılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerden Onat Angı, yeni kararın getireceklerine ilişkin bilgi verdi. Rakamları da deklare eden Onat Angı’nın açıklamalarında ise şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’nin aldığı kararlar yurtdışı piyasalarını da etkiliyor. Yurtdışında fiyatlar yüzde 3 ile 4 oranında arttı. Ham yağın ton fiyatı bin 225 dolardan 1260 dolara kadar yükseltti. Ancak Türkiye’nin alım iştahının azalmasıyla fiyatlar tekrar düşüşe geçti. TMO’nun Geçen hafta yaptığı 24 bin tonluk ihalede Tekirdağ teslim fiyatı bin 219 dolar, İskenderun’a ise bin 229 dolar olarak gerçekleşti.”
İNDİRİM YÜZDE 15’İ BULABİLİR
Açıklamasının devamından son ihalenin fiyat düşüşünü tescillendirdiğinin de altını çizen Onat Angı, ayçiçek yağlarında yüzde 10 ile 15 arasında indirim beklediğini şu sözler ile açıkladı:
“Bu ihale ile fiyat düşüşü tescillenmiş oldu ve şu anda uluslararası piyasada ham yağ fiyatları bin 230 ile bin 235 seviyesinde işlem görüyor. Marmara teslim fiyatı ton başına 625 dolar olan çekirdek ise yurtiçinde 11 bin 500 lira civarında işlem görmekte" diyen Angı, "Diğer yandan vergisiz ham yağ fiyatları iç pazarda kilo başı maliyeti 26 TL’den 24 TL’ye düşürdü. Söz konusu yeni bağlantı yapılan mallar geldikçe, şubat ayından sonra raf fiyatlarına yüzde 10 ile 15 arasında yansıması lazım.”