Bir ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak ve ilgili ülkenin ekonomik bağımsızlığını ilan etmesini sağlamak amacı ile atılması gereken ilk adım, o ülkenin içerisinde yapılan üretimi artırmaktır. Senelerdir bunun bilinci ile hareket eden ülke yönetimi, özellikle Rusya- Ukrayna savaşından sonra kısa süreliğine de olsa bazı ürünlerin tedariklerinde problemlerin yaşanması, kur farkının ülkeyi derinden etkilemesi gibi faktörleri baz alarak tarımsal destek ödemelerinde artışa giderek önemli bir adım attı.
Sene başından bu yana yükselmeye devam eden enflasyon, artan hammadde fiyatları, tedarik problemleri ve daha pek çok faktör karşısında üretim yapmakta zorlanan çiftçiler için harekete geçen hükümet yetkilileri, mevcutta var olan tarımsal destek ödemelerinde artışa gitti. Hem kapsamı genişleten hem de destek tutarlarını artıran yetkililer, son olarak 2023 yılının ilk aylarında yapılması gereken mazot ve gübre desteklerini 6 ay önce çekerek çiftçiye destek verdi.
Tarımsal faaliyetlerde çiftçiyi desteklemek ve böylelikle de ülke ekonomisini de şahlandırmak isteyen yetkililer, dün bir açıklama daha yaptı. Çiftçileri yakından ilgilendiren açıklama, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yapıldı.
TARIM VE ORMAN BAKANI DUYURDU!
Ülke içi üretimi arttırmak ve böylelikle de dışa bağımlılığı en az düzeye indirmek amacı ile sene başından bu yana çiftçiler ve diğer üreticiler için birçok farklı alanda destek programları geliştiren Tarım ve Orman Bakanlığı, aralık ayında da çiftçilerin yüzlerini güldürdü. Tarım desteklerinin dün itibari ile hesaplara aktarıldığını ifade eden Bakan Vahit Kirişçi, şu paylaşımı yaptı: “1 milyar 318 milyon 43 bin TL’lik tarım destek ödemelerini bugün itibari ile çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.”
TARIM DESTEK ÖDEMELERİ HANGİ ALANLARDA YAPILIYOR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticileri desteklediği alanlar şu şekilde:
- Çiğ süt desteği
- Süt analiz desteği
- Zeytinyağı desteği
- Hayvan hastalıkları tazminat desteği
- Sertifikalı tohum üretim desteği
- Sertifikalı tohum kullanım desteği
- Kırsal kalkınma yatırımları desteği
- Bireysel sulama hibe desteği
- Tifik üretimi desteği
- AR- GE desteği
- Hayvan genetik kaynakları koruma desteği