Ülke içi üretimi arttırmak ve böylelikle de dışa bağımlılığı en az seviyeye indirmek amacı ile çiftçiler ve diğer üreticiler için sene başından bu yana ek hibe programları düzenleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği vereceğini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurusu yapılmış olan yeni hibe desteği programı üreticileri heyecanlandırırken destek programına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Program kapsamında bakanlık tarafından desteklenmek isteyen vatandaşlar için ekonomik yatırım konuları ve program başvuru tarihleri duyuruldu.
YATIRIM ALANLARI VE PROJE BAŞVURU TARİHİ BELLİ OLDU!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sunacak olduğu hibe hizmetine ilişkin ayrıntılar belli oldu. 9 Aralık 2022- 10 Şubat 2023 tarihleri arasında başvuruları kabul edeceğini belirten bakanlık, yatırım alanlarını şu şekilde sıraladı:
- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, dondurulması, kurutulması, depolanması ve paketlenmesi
- Sabit yatırımlar (tarımsal üretim)
- Su ürünleri yetiştiriciliği
- Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı
- Bitkisel ve hayvansal orijinli gübrenin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi
Bakanlık hibeye esas destek tutarlarını şu şekilde sıraladı:
- Yeni tesis: 7 milyon TL
- Tamamlama: 5 milyon TL
- Teknoloji yenileme/ modernizasyon: 4 milyon TL
BAKANLIĞIN DESTEK PROGRAMINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek programına başvuruda bulunmak isteyenler için başvuru kriterleri açıklandı. Bakanlık başvurularda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ya da bakanlığın oluşturmuş olduğu diğer kayıt sistemlerine kaydı bulunan tüzel ve gerçek kişiler için başvuru yolunun açık olduğunu belirtti. A iş planı için proje sunacak olanların en az bir yıldır sistemde kayıtlı olmaları gerektiğine dikkat çekildi. Başvuruya konu olabilecek başlıklar şu şekilde sıralandı:
- Limited ve anonim şirketler
- Tarımsal amaçlı kooperatifler
- Islak amaçlı yetiştirici birlikleri
- Tarımsal üretici birlikleri
- Tarım satış kooperatifleri