Kişisel sağlığın korunması ve gündelik hayatın daha konforlu bir hale getirilmesi açısından pek çok farklı konu başlığı altında onlarca belki de yüzlerce çalışma yürüten bilim insanları, günümüzün stresli iş/ eğitim temposunun yeme ve uyku alışkanlıklarını değiştirdiğine dikkat çekti. Genetik yatkınlıkların insan sağlı üzerinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten bilim insanları, söz konusu genetik hastalıkların etkilerini en aza indirgemek ve farklı hastalıkların oluşumlarını önlemek amacı ile uyku ve beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Geçim dertlerinin yalnızca ülkemizde değil tüm dünya ülkelerinde yüksek seviyelere ulaştığı şu dönemlerde yalnızca karın doyurmak ve o öğünü atlatmak amacı ile yanlış beslenme alışkanlıkları edinildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu tür davranışların hem kısa vadede hem de uzun vadede insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceklerini ifade etti. Bu noktada artan tuz, şeker ve yağ tüketimini vurgulayan uzmanlar, bu içeriklerin damarlarda iltihaplanmaya sebep olduklarını ve dolayısı ile kalp hastalıkları ile beyin hastalıklarına yakalanma olasılığını arttırdıklarını belirtti.
Damalarda bulunan iltihap oranının özellikle kardiyovasküler hastalıklar üzerinden etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu oranının el alt düzeye indirgenmesi hatta sıfırlanması adına yeni bir çalışma ortaya koydular. Çalışmanın yayınlanan sonuçlarına göre tek bir içeriğin damar iltihabı üzerinde oldukça etkili bir güce sahip olduğu bilgisine ulaşıldı.
GÜNDE 5 GRAM TAHIL LİFİ TÜKETİMİ!
Yürütülen son çalışmanın başlangıcında 4 bin 123 yaşlı bireyden kan örnekleri alındı ve yetişkinlerden gıda sıklığı anketini doldurmaları istendi. Bu 6 aylık süre içerisinde bazı hastalardan günde 5 gram tahıl lifi tüketmeleri istendi. Alınan kan örneklerinde lif alımına dikkat eden uzmanlar, 6 ay sonra ilgili hastalardan tekrar kan vermelerini istedi. Son kan sonuçlarına bakıldığı zaman ise tahıl lifi kullanımının, iltihap oranını düşürme üzerinde oldukça etkili olduğu ancak sebze ve meyve liflerinin herhangi bir etkiye sahip olmadıkları bilgilerine erişildi.
KAHVALTILIKLARA DİKKAT!
Birçok kişinin özellikle kahvaltılarda yulaf vb. içeriklerden ulaşan yemekleri tükettiklerine ve bunun lif oranını arttırdığına inandıklarına dikkat çeken uzmanlar, kahvaltılık gevreklerin içerisinde bulunan şeker oranının liften alınan faydayı sıfırladığını belirttiler.