Dünyada en yaygın görülen ve en ölümcül kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin birçok belirtisi bulunuyor. Ölümcül bir kanser türü olmasına karşın erken teşhis diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi hayat kurtarıyor.

WWF'nin Yeni Projesi Denizlerimiz İçin Umut Oluyor WWF'nin Yeni Projesi Denizlerimiz İçin Umut Oluyor

Yapılan araştırmalara göre tüm kanser ölümlerinin yaklaşık 3’te biri akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşiyor. Dünya genelinde ise her yıl yaklaşık olarak 2,2 milyon kişinin akciğer kanserine yakalandığı ifade ediliyor. Türkiye’de de oldukça yaygın bir hastalık türü olan akciğer kanserinin belirtilerinin ise erkenden algılanarak en kısa sürede tedavi işlemlerine başlanması büyük önem arz ediyor.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

bu-belirtiler-varsa-aman-dikkat-akciger-kanseri-olabilirsiniz-peki-akciger-kanserinin-belir (2)

Sigaranın en büyük etken olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yerini korumaya devam ediyor. Erken evrede belirtilerin doğru algılanması halinde ise tedavi şansı ise oldukça yüksek görülüyor.

Akciğer kanserinin başlıca belirtileri ise kısaca şöyle sıralanmaktadır:

  • Geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük,
  • Öksürükten kan veya kanlı balgam çıkması,
  • Derin nefes alış sırasında, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı,
  • İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk,
  • Ses kısıklığı,
  • Nefes almada güçlük çekme,
  • Sürekli tekrarlayan bronşit, zatüre vb.

AKCİĞER KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserinin en büyük risk faktörü olarak sigara gösterilmektedir. Sigara, puro, nargile ve diğer tüm tütün ürünlerinin kullanımı en büyük etken olarak gösterilmektedir. Buna ek olarak verem hastalığı, radon, daha önce akciğer kanseri geçirmiş olmak, hava kirliliği, aile öyküsü ve çeşitli kimyasalların uzun süreli solunması gibi unsurlar akciğer kanserinin en büyük risk faktörleri arasında yer almaktadır.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR!

Akciğer kanserinin erken dönemde tanısının konulması halinde hayat kurtarıcı olduğu ifade ediliyor. Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle olduğu tespit edilen hastalar, bilgisayarlı tomografi çekilerek tanı konabilir. Her hastada tedavi yöntemleri ise farklılık göstermektedir. Hastalığın evresine göre cerrahi yöntemlere de başvurulabilir