Duyanları şaşkına çeviren olay başkentte yaşandı. Dedektif kisvesi altında çalışan iki şahıs kendilerini takip etmeleri için para aldıkları şahısların özel bilgilerini ele geçirdi. Bu bilgileri tehdit unsuru olarak kullanan baba-oğul, maddi çıkar sağladı. Mağdurlardan birinin şikayeti üzerine ortaya çıkan olay neticesinde sahte dedektifler serbest kaldı.
Boşanma davalarında aleyhe kullanılmak üzere delil toplama, kayıp kişilerin izini sürme, eş takibi, evlenmeden önce eşler hakkında bilgi elde etme, icrada kullanılmak üzere ikamet belirleme, borç ödememek için kaçırılan malların tespiyi gibi konularda insanlara para karşılığında yardım ettiklerini söyleyen baba oğul, meslek etiğine tamamen aykırı bir yola saptı.
Kendilerine takip edilmek üzere bildirilen şahısların tüm kişisel bilgilerini toplayan dedektifler, bu bilgileri kendilerini tutan ve bu iş için para ödeyen kişilere vermedi. Bununla da kalmayan dedektifler, takip ettikleri kişilerin kendilerini sıkıntıya düşürebilecek bilgilerini kendi çıkarları için kullandı. Bu bilgileri kullanarak tehdit yoluyla para istedi.
Genellikle boşanma aşamasında olan kişilerin başvurduğu bu dedektifler, eşlerinden daha fazla tazminat ve nafaka almak isteyenlere hizmet verdi. Bu ilem için gizli kameralar, dronlar, ortam dinleme cihazları, profesyonerl fotoğraf makinaları gibi cihazlar edinen dedektifler, GPS üzerinden takip yapmaya olanak sağlayan cihazları da kullanmaktan çekinmedi.
Takip ettiği insanların otomobillerine takip cihazı yerleştiren dedektifler, boşanmak isteyen eşlerin elini kuvvetlendirecek deliller toplamak üzere habersiz fotoğraflar ve videolar çekti. Bu işlem için kendisini tutan kişilerden işe başlamak için 2 bin lira ücret alan dedektifler, topladıkları verileri kendi çıkarları için kullandı. Ardından takip ettikleri kişilerle irtibata geçen dedektifler, eşlerinin kendilerini takip ettirdiklerini, bir süredir sürdürdükleri takipte ciddi kanıtlar elde ettiğklerini söyledi. Bu kanıtları takip ettiren eşe vermemek için ise 30 bin lira talep etti.
Söz konusu olayda aralarında profesörlerin de bulunduğu onlarca kişiyi bu şekilde tehdit eden dedektifler, sonunda baltayı taşa vurdu. Bir mağdur polise konuyu intikal ettirerek şikayetçi oldu. Polis dedektif kisvesi altında şantaj ve tehditle maddi çıkar sağlayan o kişileri gözaltına aldı. Ancak o kişiler yasaları ve yasalardaki boşlukları iyi bildiğinden 3 kez gözaltına alınmalarına rağmen her seferinde serbest kaldı.
Polis sözde dedektiflerin kullandığı tüm elektronik aletlere el koydu. Yapılan araştırma neticesinde eğer yasadışı yollardan elde edilmiş ortam dinlemesi veya fotoğraf video gibi özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir materyale rastlarsa, kendine dedektif süsü veren şantajcılar tutuklanacak.