Türkiye ekonomisinin en önemli büyüme motorlarından biri olarak görülen e-ticaretin geleceğini tümden şekillendirecek olan yeni yasa için geri sayım başladı.  Çok hızlı şekilde yürürlüğe giren bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı ancak 1 Ocak sonrasında hayata geçirilecek olan yeni kurallar, binlerce işletmenin yanı sıra yüzbinlerce çalışanı ve sayıları milyonları bulan tüketicileri mağdur edebilir.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 7 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Sektör temsilcileri bu yasanın e-ticarette milyarlarca dolarlık yabancı yatırımı alan piyasa aktörlerinin elini bağlayacağını belirtiyor. Gelen eleştirilerle birlikte bu yasanın, 2023 itibariyle sektörü önemli boyutta küçülme riskiyle karşı karşıya bırakacağı öne sürülüyor.

E-TİCARET ALANI YENİ KURALLARA GEÇİYOR

E-ticaret sektöründe toplam cironun yılsonunda 560 milyar lirayı aşması beklenirken, sektör 2023’ün başından itibaren yeni kurallara tabi olacak. 25 yılda sıfırdan mevcut konumuna gelen sektörde yeni E-Ticaret Kanunu ciddi değişiklilere yol açacak. Sektör temsilcileri yeni kısıtlamalar ile sektörün istihdamının etkilenebileceğini ve tüketici lehine olan fiyat avantajlarının ortadan kalkabileceğini ifade ediyor. Ayrıca küçük işletmelerin de yeni pazar fırsatlarının ellerinde alınabileceği belirtiliyor.

E-TİCARET ALANINA LİSANS ÜCRETİ

ekonomideki-buyume-e-ticaret-yasasiyla-sarsilabilir-nedir-bu-e-ticaret-yasasi

E-Ticaret Kanunu ile birlikte, e-ticaret alanına lisans ücreti getirilecek. Buna göre pazaryerlerinde gerçekleşen ticaret hacmi üzerinden bir lisans ücreti alınacak. Net işlem hacmi 10 milyar liranın ve iptal-iadeler haricinde işlem sayısı 100 bin adetten fazla olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini sürdürebilmeleri için 1 Ocak 2025’e kadar bakanlıktan lisans alması ve lisansını yenilemesi gerekecek.

YASA NELERİ KAPSIYOR?

Ev Hanımlarına müjde 7500 TL emekli maaşı alacaklar Ev Hanımlarına müjde 7500 TL emekli maaşı alacaklar

Habertürk’ün haberine göre Yeni E-Ticaret Kanunu ile birlikte ayrıca pazarlama faaliyetlerine kapsamlı sınırlamalar, pazaryerlerine “kendi özel markalarını” platformda satma yasağı, sektördeki lojistik faaliyetine yönelik kısıtlamalar ve diğer alanlarda ilanla satışa aracılık faaliyet yasağı gibi kısıtlamalar ve düzenlemeler getirilecek. Tepki ve eleştiri ile karşılaşan bu yasa, 2023 yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek.