Yükselen enflasyon, devam eden Rusya- Ukrayna savaşı ve daha pek çok etken her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de rekor fiyatlandırmaların ortaya çıkmasına sebep oldu. Buna bağlı olarak hem sene başında hem de eylül ayında zamlanan elektrik ve doğal gaz tüketim bedelleri, hali hazırda bütçeleri dara düşmüş olan vatandaşların bellerini iyice büktü. 

Geçtiğimiz aylarda torba yasa ile Meclis’ten geçen bir karar ile birlikte fatura borçları 2 bin TL’nin altında olan ve bu sebep ile de icraya verilmiş olan tüketiciler için borç silme müjdesi verilmişti. Bu karar birçok tüketiciye rahat bir nefes aldırırken Meclis’in bütçe görüşmelerini tamamlaması ile birlikte elektrik faturalarına ilişkin yeni bir karar alma hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi.

TEDAŞ BORÇLARI YAPILANDIRILICAK!

İmzalar atıldı, taşıt kredisi geri ödemelerine erteleme geldi! İşte detaylar İmzalar atıldı, taşıt kredisi geri ödemelerine erteleme geldi! İşte detaylar

elektrik-faturalarinda-yeni-karar-tedas-borclari-yapilandirilacak-hane-borclari-komple-sili (2)

16 Aralık tarihinde sonlanan bütçe görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve 17 bakanlığın 2023 bütçelerine ilişkin kararlar verildi. 12 günlük yoğun bir temponun ardından hiç ara vermeden çalışmaya devam edeceği öğrenilen Meclis’te, ilk olarak elektrik faturası borçlarının ele alınacağı bildirildi.

Gelen bilgilere göre 12 gündür bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis’te Genel Kurul, sene sonu gelmeden bir torba kanun teklifini değerlendirmeye alacak. Söz konusu teklifte ise 2006 yılında özelleşen elektrik dağıtım bölgelerinden tahsil edilemeyen 1,6 milyar TL’lik fatura borçlarının yapılandırılmasına ilişkin ifadelerin yer alacağı bilgisi kaydedildi. 

HANE BORÇLARI SİLİNECEK!

2006 yılından kalan 1,6 milyar TL’lik borcun 1 milyar TL’den fazlasını, tarımsal sulama oluşturuyor. 600 milyon TL’lik kalan kısım ise tahsil kabiliyetini kaybetmiş (ölen, kaybolan vb.) kişilere ait olduğu düşünülüyor. Eğer karar Meclis’ten geçer ise hane borçlarının silindiği açıklanacak. Ayrıca elektrik borçlarının ana borç üzerinden 36 aya kadar taksitlendirilebileceği de konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. 

Bu hafta ve önümüzdeki hafta Meclis’te görüşüleceği öğrenilen diğer konu başlıkları ise şu şekilde:

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisi, 200 milyar TL’lik ilave ile yükseltilecek. 
  • TCDD ve Türk Denizcilik İşletmeleri’ne ait olan bazı limanların özelleştirilmiş olmaları sonucunda imzalanmış olan sözleşmelerin süreleri 49 yıla uzatılacak. 
  • BOTAŞ’a olan borçlar Hazine’den alınacak olan görevlendirme bedellerine karşılık olarak mahsup edilip, silinecek.