Vatandaşların yüksek maliyetlerden korunabilmesi adına harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçtiğimiz yıllarda Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) Mekanizması’nı hayata geçirmişti. Bu mekanizma kapsamında usulsüzlük yaptığı tespit edilen 40 şirkete EPDK’dan karar geldi. Aralarında Limak ve IC İçtaş’ın da yer aldığı şirketler, vatandaşlara geri ödemeler yapacak.

EPDK tarafından usulsüzlük yaptığı tespit edilen 40 şirketin gerçek dışı beyanlarla kasasına koyduğu 11 milyar lirayı tüketicilere geri iade etmesine karar veren EPDK, iade edilecek olan tutarın tüketicilerin faturasına yansıtılacağını bildirdi. Konuyla ilgili açıklamalar EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan gelirken, EPDK’nın bu konudaki kararlılığı dikkat çekti. Öte yandan Başkan Yılmaz, ‘AUF mekanizması için yürütmeyi durdurma kararı’ iddialarına da yanıt verdi.

“HİÇBİR TEREDDÜDÜMÜZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

epdk-kararini-verdi-usulsuzluk-yapan-sirketler-vatandaslara-para-odeyecek-iste-karar (2)

Sağlık Bakanlığı Zimmet Sorgulama ne demektir nasıl yapılır? Sağlık Bakanlığı Zimmet Sorgulama ne demektir nasıl yapılır?

Yapılan tespit işleminin ardından, tespit edilen 40 şirketin bu meblağı mutlak surette geri ödeyeceğini vurgulayan açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, AUF Mekanizması’nı sabote edecek hiçbir girişime izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Bu kapsamda Başkan Yılmaz’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

“Basında yer alan AUF mekanizması için yürütmeyi durdurma kararı çıktığı yönündeki haberler de doğru değil. Bu tip haberlere itibar edilmemeli. AUF konusunda hukuki açıdan hiçbir tereddüdümüz söz konusu değil.”

“YA ÖDENECEK YA ÖDENECEK”

Söz konusu tespit edilmenin ardından son derece kararlı bir mücadele başlattıklarını belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, gerçekleştirdiği açıklamada tespit edilen bedellerinin iadesinin geri ödenmemesi gibi bir durumun mümkün olmadığını bildirdi. Bu kapsamda alınan önlemleri açıklayan Başkan Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:

“Şirketlerin büyük kısmı geri ödeme sürecini başlattı. Kararımızın tebliğinin üzerinden 1 hafta geçmeden 1 milyar TL'ye yaklaşan bir kısmı tahsil edildi. Şu unutulmamalı… Bu bir ceza değil haksızca alınmış bir meblağın geri iadesi. Ödemeye yanaşmayan şirket olursa EPİAŞ'taki alacaklarından ve teminatlarından keseceğiz. Yani ya ödenecek ya ödenecek. Birileri inanmak istemeyebilir ama 11 milyarı TL'yi aşan bu meblağ AUF havuzundan bütün tüketicilerin maliyetlerinde düşüş anlamına geliyor. Umuyorum bundan sonra bütün şirketlerimiz AUF konusunda en az EPDK kadar hassas davranır.”