Emeklilik yasa tasarısı meclisten geçtiği andan itibaren erken emeklilik sürecinde yeni bir umut doğacak. Pek çok çalışan prim ve çalışma süresindeki eksiklik nedeniyle bu süreci daha sonraki bir zamana ertelemek zorunda kalabiliyor. Böyle bir durumda kanunlar tarafından sunulan hakların bilinmesi erken emeklilik sürecinde var olan hakkı kazanmayı sağlıyor.
Yasa ile kanunsal hale getirilmiş 45 farklı iş koluna sahip olan çalışanlar sigorta başlangıç süresi fark etmeksizin erken emekli olabilecek. Normal şartlarda mümkün olmayacak bu durum bu 45 iş kolunda aktif faaliyette bulunan kişiler için geçerli olacak.
İŞE GİRİŞ TARİHİ ÖNE ÇEKİLİYOR!
Klasik emeklilik sürecinde 160 gün prim sayısına sahip olmak gerekiyor. Yıpranma payına bağlı olarak bu rakam 420 ile 550 gün arasında farklı olabiliyor. Yıpranma payı bulunan mesleklerde sigorta başlangıç tarihi daha da geriye çekilebiliyor. Bu durum işe giriş tarihini daha öne aldırarak emeklilik sürecini kolaylaştırıyor.
Eylül 1999 tarihinde iş girişi bulunan kişiler yeterli prim sayısına sahip olmayabilir. Böyle bir durumda İş Mahkemesine gidilerek dava açılmalıdır. Mahkeme karar verdiği anda alınacak bir günlük hizmet süresi EYT kapsamında emekli olabilmeyi kolaylaştıracak. Üstelik SGK tarafından bildirimi bulunan kişilere özel 5 yıl boyunca zaman aşımı süresi işletilmeden kullanılabilir.
EYT’DE 1 YIL KAZANDIRAN KRİTİK DETAY!
Yıpranma payı bulunan mesleklere her yıl için 90 gün fiili hizmet artışı ekleniyor. 1 yıllık çalışması bulunan kişi 15 ay çalışmış kabul görüyor. Emeklilikte 360 gün sayısı ön plana çıkıyor. Her yıl bununla beraber 60 ile 180 gün arasından farklı oranlara tabi olacak prim sayısı da eklenebiliyor. Yıpranma payı kanunlarda fiili hizmet süresi olarak geçiyor. 45 farklı iş kolu bundan faydalanabiliyor. Bu iş kollarında çalışanlar işe giriş tarihlerini daha da erken bir zamana çekebiliyor.
EYT KAPSAMINDA YIPRANMA PAYINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Yıpranma payı bulunan meslek grupları içerisinde askeri görevde bulunanlar, çelik fabrikalarında çalışanlar, çimento, demir, cam ya da kurşun fabrikalarında çalışanlar, madencilik işleri ile uğraşan yeraltı işçileri faydalanabiliyor. Emniyet görevlileri de bu kapsamda sayılıyor. Bu meslek gruplarında çalışan kişiler için ödenmiş primler daha yüksek bir oranda kabul edilmekle beraber talep edilen klasik yaş şartında da indirim uygulanıyor. Bu yönüyle ağır meslek gruplarında çalışanların bu detayı bilerek EYT'den faydalanması kolay hale geliyor.