Yüksek enflasyon sebebi ile günden güne pahalılaşan gündelik hayat şartları, vatandaşların ellerinde nakit bulunamamasına yol açtı. Bu durum karşısında ihtiyaçlarını giderebilmek, sabit ödemelerini yapabilmek ve diğer ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek adına sıklık ile bankaların kredi kartı ürünlerine başvurmak durumunda kalan tüketiciler, ekstre borçlarını da taksitli nakit avans yardımı ile ödeme başladı.
BDDK tarafından yapılan açıklamalara göre son dönemlerde kayda geçen kredi kartı borçlarının üst seviyelere ulaşmış olduğu öğrenilirken geçtiğimiz günlerde kredi kartı kullanımını kapsayan önemli bir olay yaşandı. Bir yakınına ihtiyacını karşılaması üzere kredi kartını veren bir tüketici, ay sonunda gelen ekstrede limit üstü borcun olduğunu görünce mahkemeye başvurdu. Mahkemeden çıkan karar ise herkesi şaşkına çevirdi.
LİMİT ÜSTÜ KULLANIM ŞOKE ETTİ!
Milyonlarca kredi kartı kullanıcısının olduğunu şu günlerde kredi kartı kullanımlarına ilişkin birtakım problemlerin yaşanmasına alışılmışken geçtiğimiz günlerde gündeme gelen bir olay, herkesi şaşkına çevirdi. Kredi kartını, bir yakınına veren ve kendi kartı aracılığı ile alışveriş yapılmasına izin veren tüketici, ay sonunda gelen ekstre karşısında şaşkınlık yaşadı.
Bir aile dostuna 4 bin TL limiti olan kredi kartını vererek ihtiyaçlarını karşılamasına müsaade eden bir tüketici, ay sonunda gelen ekstrede 45 bin TL’lik borç ile karşılaştı. Kredi kartı limitinin 10 katını aşan borç karşısında şaşkınlık yaşayan tüketici, soluğu mahkemede aldı. Mahkeme kredi kartının korunmasının kullanıcı sorumluluğunda olduğunu, limit dahilinde kullanımın ise bankanın sorumluluğunda olduğunu belirterek iki tarafı da eşit oranda suçlu buldu.
YARGITAY ÖNCE ŞAŞIRTTI SONRA KABUL ETTİ!
Bankanın suçlu olmadığına, sorumluluğun tamamen kart kullanıcısına ait olduğuna işaret eden Yargıtay, ilk kararı bozdu. Ancak Tüketici Mahkemesi’nin direnmesi üzerine dava yeniden görüldü ve Yargıtay ilk dava da verilen “eşit sorumluluk” kararının kabul edilmesine işaret etti.