Özellikle bu aylarda artan soğukların aksine düşen bağışıklık sistemi nedeniyle çok sık üst solunum enfeksiyonu ile karşı karşıya kalanların gizli silahı olan bitki çayları, pek çok hastalığa şifa oluyor. Ancak Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek’e göre, bitki çaylarının şifa olabilmesi için doğru bir şekilde demlenmesi ve doğru bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. 

Habertürk’e konuyla ilgili röportaj vermiş olan Uzman Tuba Örnek, “Bu şekilde (100 derecede ısıtılan) hazırlanan ıhlamurun bir faydası olmaz. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 15 dakika demlendikten sonra içilmesiyle istenen maddeler suya geçer. Ihlamur çiçeğinin flavonoit tipi bileşenleri iltihap giderici ve ağrı kesici etkisiyle boğazda tahrişleri önler, uçucu bileşenleri ise hastaların rahatlamasını sağlar” diyerek, 100 derece kaynamış su ile yapılan bitki çaylarının işe yaramayacağını bildirerek, doğru sıcaklığı verdi. 

BİTKİ ÇAYLARININ DEMLENMESİNDE SU SICAKLIĞI ÖNEMLİ

Bitki çaylarının doğru demlenmesine ilişkin ipuçları veren Tuğba Örnek, “Bitki çaylarının yararlı olabilmesi için kalitesini belirleyen faktörleri coğrafi, tarımsal ve çevresel etkenler, işlenme şekli, saklama koşulları oluşturuyor. Bitki çayları güneş ışınlarından korunmalı, tercihen karanlık yerlerde sıkı kapalı kaplarda saklanmalı. Ayrıca 100 derece ısıtılan suyun bitkinin üzerine dökülmeden önce tercihen 80 dereceye soğuması beklenmeli ki demleme süresinde uçucu yağların uçarak aromasının ve etkisinin azalması önlensin” açıklamalarında bulundu. Ardından Örnek, bitki çaylarının faydalarına da değindi. 

Antioksidanlar açısından son derece zengin olduğu kanıtlanmış olan yeşil çayın faydaları sıralayarak açıklamalarını sürdüren Örnek, “Yeşil çayın kalp-damar hastalıklarından, kanserlerden koruyucu olduğunu ve sinir sistemi üzerinde olumlu rol oynadığını, kan şekeri metabolizmasını düzenlediğini, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırdığını ve kilo verme programlarında destek olduğunu görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

YEŞİL ÇAY EN FAYDALI BİTKİ ÇAYLARI ARASINDA 

etkili-olmasini-istiyorsaniz-bitki-caylarini-bu-tarife-gore-hazirlayin (2)

Kilo almadan kış aylarını atlamanın formülünü işin uzmanı açıkladı! Kilo almadan kış aylarını atlamanın formülünü işin uzmanı açıkladı!

Günde 3-4 fincan kullanımda yeşil çayın pek çok sağlıksal avantajı getireceğini anlatan Tuğba Örnek, “Yeşil çay özellikle, kolon kanseri riskini azaltıyor. Taşıdığı kafein gibi pürin alkaloitleri nedeniyle merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunuyor. Algılama bozukluklarının önemli ölçüde önlenebileceği yorumuna varılıyor. İdrar artırıcı olarak vücuttan ödemin boşaltılmasına yardım ediyor” şeklinde beyanlar verdi. Böbrek hastaları, hipertiroidi hastaları, bazı kalp ve damar hastaları, tansiyon hastaları ve panik atak gibi bazı psikolojik vakalar ile kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaları uyaran Örnek, bu kişilerin uzmana danışmadan yeşil çay tüketimi yapmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Öte yandan Örnek, son olarak, “Ayrıca tıpkı siyah çay gibi yeşil çayın da demir emilimini azaltmak gibi etkisi bulunduğundan yemekten hemen sonra değil, 1-2 saat sonra, öğün aralarında tüketilmesi önerilir. Yeşil çay günde 3-4 fincandan fazla tüketildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkardığı için bu ölçüleri geçmemeye özen gösterilmeli” ifadelerini kullandı.