Nerede ise 3 yıldır hayatımızda olan koronavirüs Omicron varyantı ile aramızda bulunmaya devam ederken kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte vatandaşların hayatlarını tehdit eden diğer virüsler de ortaya çıkmaya başladı. Son haftalarda yapılan uzman açıklamalarında özellikle RSV ve grip virüslerinden ötürü çocuk yoğun bakımlarında yatan hasta sayısının arttığına dikkat çekilirken maske kullanımına da geri dönülmesi gerektiği vurgulanmaya başlandı.
Uzun süre boyunca koronavirüs sebebi ile uygulanan maske zorunluluğu kuralının mevsimsel diğer virüslere karşı bağışıklığın kaybedilmesine sebep olduğunu belirten uzmanlar, havaların soğuması ile birlikte vaka sayılarının daha da artacağını ifade etti. Kapalı ortamların hastalıklara yakalanma olasılığını da arttırdığını ifade eden uzmanlar, yaşam alanlarında istemeden de olsa yapılan bazı davranışların hastalıklara etki eden diğer faktörler arasında bulunduğu belirtti.
ORTAMIN NEM DÜZEYİNDE YATAN BÜYÜK TEHLİKE!
Koronavirüs, RSV ve grip virüslerinin bir araya gelerek üçlü salgını yaşattığı şu günlerde vatandaşları uyaran Göğüs Hastalıkları Uzmanı Merda Erdemir Işık, kapalı ortamlarda yatan tehlikeye dikkat çekti. Nem seviyesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Işık, şu ifadeleri kullandı: “Nem seviyesinin idealin altında olması virüs ve bakterilerin daha uzun sürede havada kalmalarına sebep oluyor. Ortam içerisinde hapşıran birinin olması da sonuç olarak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bunun temel sebebi ise boğaz ve burun kuruluğunun arttığından ötürü hava yolunun filtreleme görevini tam olarak yerine getirememesi olarak gösterilebilir.”
Çamaşırların yaşam alanlarının içerisinde kurutulmasının da yanlış bir davranış olduğunu belirten Işık, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kış mevsiminde çamaşırların kurutulması için sıklık ile iç ortamlar tercih ediliyor. Çamaşırların içeride kurutulması ortamın nem oranını idealin üzerine çıkarıyor. Bu da küf mantarlarının çoğalmasına sebep oluyor. Gözle görülemeyen mantarlar, sene boyunca devam eden alerjilerin başlıca sebepleri aslında.”
YAPILMASI GEREKENLERİ AÇIKLADI!
Ortamın sık sık havalandırılması gerektiğini belirten Işık, virüs ve bakteri oluşumunun önlenmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı: “Az halı kullanımı, HEPA filtreli elektrik süpürgeleri ile ortamın düzenli olarak süpürülmesi, nevresim takımlarının haftada en az bir kere temizlenmesi ve hava kirliliğinin az olduğu zaman dilimleri içerisinde evin havalandırılması, solunum yolu şikayetlerinin en aza indirgenmesi açısından önemli.”