Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) bu ay içerisinde onaylayarak yürürlüğe sokması beklenilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da kamuoyunda bilinen adıyla EYT düzenlemesinde son bir dönemeç kaldı. Yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiyi emekli edecek ve kademeli olarak 5 milyon kişiye kadar emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesinin detayları da bir bir ortaya çıkmaya başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın titizlikle üzerine çalıştığı EYT düzenlemesi kapsamı oldukça geniş tutuldu. Yaş şartı getirilmeyen EYT düzenlemesi kapsamında 15 yıl sigortalılık, 3600 ve 5400 günden kademeli erken emeklilik kapısı da aralandı. Tüm bu detaylar henüz ortaya çıkmışken, EYT kapsamında birtakım sorular da ortaya çıktı. Bu sorulara tek tek yanıt bulan Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş, bugünkü köşesine bu konuyu taşıdı.
EYT DÜZENLEMESİ SORULARI YANIT BULDU
EYT düzenlemesine ilişkin sorulara yanıt bulan Hazal Ateş, kapsama girecek olan vatandaşların merak ettiği “Bağ-Kur’lular da kısmi emeklilikten yararlanabilir mi?” sorusu için; “SSK ve Bağ-Kur ayırımı söz konusu değil. Sigorta kolları için farklı hesaplamalar yapılıyor. SSK'lıda 3600 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur'luda 5400 prim günü, kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur'lu çalışanın 5400 günle emekli olabilmesi için belirlenen yaş ve işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesap yapılıyor. Örneğin 8 Eylül 1999 ile Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan 4500 günden emeklilik hakkı elde edebilir” cevabını verdi. Ardından “Hizmet birleştirme başvurusunu emeklilik dilekçesini verdikten sonra mı talep edeceğim?” sorusunu yanıtlayan Hazal Ateş, bu sorunun yanıtına ilişkin olarak ise şu ifadeleri kullandı:
“Hizmet birleştirme emeklilik başvurusunda önce yapılmalı. 4A-4B ve banka sandık çalışanları hizmet birleştirme başvurusunda bulunabilir. E-devlet kapısı üzerinden çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesiyle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabilir. Kamu görevlisi olarak çalışmaktayken bu görevinden ayrılanlar 4C kapsamındaki hizmetlerinin tespit edilerek diğer hizmetleriyle birleştirilmesi için başvuruda bulunabilir. Fiili hizmet süresi zammı (Yıpranma payı) prim ödeme gün sayısına ilave edilir. Emekli aylığı alan kişiler bu başvuruyu yapamaz.”
18 YAŞINDAN KÜÇÜK İŞE BAŞLAYANLARIN DURUMU NETLİK KAZANDI
Öte yandan cevabı en çok merak edilen konulardan biri de 18 yaşından önce çalışmaya başlamak zorunda kalan kişilerin sigorta başlangıç tarihine ilişkin sorular oldu. Bu konuda okurlarından kendisine gelen “İşe başladığında 18 yaşından küçük olanlar da EYT’li olabilecek mi?” sorusunu köşesine taşıyan Hazal Ateş, soruya; “İşe başlanan tarihte 18 yaşından küçük olanların sigorta girişi kabul ediliyor. Sigortalılık süreleri ise bu yaşı doldurduktan sonra başlatılıyor. EYT kapsamında olurlar, sigortalılık süresi koşulu da bu yaşı doldurduğu tarihten başlatılarak hesaplanır” şeklinde yanıt verdi. Hazal Ateş’in bir diğer soru olan “EYT dışında en erken emeklilik hangi koşullarda mümkün?” sorusuna verdiği yanıt ise şu şekildeydi:
“Gerek SSK gerekse Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlara tanınan en erken emeklilik imkânı malulen emekliliktir. Çalışma gücünün veya iş kazası, meslek hastalığı sonucunda kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler herhangi bir yaş şartı aranmadan en az 10 yıl çalışan, 1.800 prim günü şartıyla emekliliğe hak kazanır. Çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrası memuriyete başlayan 4C kapsamındaki sigortalılar da aynı koşullarda emekli olabilir.”