1999 yılının eylül ayında getirilmiş olan bir sigorta kanunundan ötürü senelerdir emekli olamayan vatandaşlar, bir süredir hükümet yetkililerine seslerini duyurmaya çalışmış ancak bu girişimlerinde başarılı olamamışlardır. Sigorta kanundan önce yaş şartına takılmadan emekli olabilmeleri mümkünken 1999 kanunu ile birlikte emeklilik hakları bir nevi ellerinden alınmış olan vatandaşların yüzleri bu sene nihayet güldürüldü. 

Ocak ayının başında senelik çalışma kapsamına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sene içerisinde önce 3600 ek gösterge mevzusunun ele alınacağını sonrasında ise sıranın beklenen EYT düzenlemesine geleceğini bildirdi. Sene başından bu yana sıranın kendilerine gelmesini bekleyen EYT’liler, haziran ayının sonunda gelen bir açıklama ile derin bir nefes aldı. Bakan Vedat Bilgin, haziran ayının sonunda yapmış olduğu açıklamada ek göstergenin Meclis’e sunulduğunu ve sıranın EYT düzenlemesine geldiğini belirtti

Temmuz ayının başında resmen başlamış olan EYT düzenleme çalışmaları son dönemlerde gündemden düşmezken yasanın 1999 Eylül ayından önce sigorta girişi yapılmış olan vatandaşları kapsayacağı resmen kesinleşti. Prim ve hizmet süresi şartlarının kaldırılmasının mümkün olmadığını belirten Bakan Bilgin düzenleme çalışmalarına ilişkin önemli ipuçları verirken bugün yeni bir gelişme daha yaşandı. Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem’in kaleme almış olduğu yeni habere göre işe giriş tarihi 1999 senesinden sonra olan vatandaşların da EYT yasasından yararlanarak emekli olabilecekleri bilgisi kaydedildi. 

BORÇLANMA İLE EYT YASASINDAN YARARLANMA!

eytde-flas-detay-1999-yilindan-sonra-calismaya-baslayanlar-da-eyt-yasasindan-yararlanarak-e (2)

Sigorta giriş tarihi 1999 senesinden sonra olsa dahi askerlik ve doğum durumlarında EYT’den yararlanma imkanının bulunduğuna dikkat çeken Faruk Erdem, bunun için yasada bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Erdem, doğum ve askerlik durumlarının 1999 senesinde gerçekleşmiş olması durumunda borçlanma ile giriş tarihinin erkene çekilebileceğini ileri sürdü. 

Ticari ve ihtiyaç kredi faizinde limitler artıyor Ticari ve ihtiyaç kredi faizinde limitler artıyor

AVUKATLAR DİKKAT!

Staj sürelerinin EYT kapsamına dahil edilmeyeceğinin kesinleşmesinin ardından gözler avukatlara çevrildi. Bu konuya da değinen Erdem, stajyer avukatlık döneminin EYT kapsamında değerlendirilebileceğini belirtti.