Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı EYT düzenlemesinde. Aralık ayında Meclis’e gelecek olan EYT düzenlemsi ile 1999 öncesinde çalışma hayatına başlamış olan yaklaşık 1 milyon taşeron işçi de zorunlu olarak emekli edilecek. Ancak taşeron işçiler emekli olmak istemiyor.

Zorunlu emekliliği istemeyen taşeron işçiler için süreç nasıl işleyecek? Yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi yakından ilgilendiren EYT düzenlemesinde en makul yöntem ne? EYT’de çok tartışılacak taşeron işçi detayı nasıl çözülecek?

EYT DÜZENLEMESİ TAŞERON İŞÇİLERİ NASIL ETKİLER?

Altında yeni seviye, dolarda zirve tarihi İslam Memiş’ten geldi! Altında yeni seviye, dolarda zirve tarihi İslam Memiş’ten geldi!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için artık geri sayım başladı. 1 Ekim’de Meclis’in yeniden açılmasıyla birlikte çalışmalar da hızlanırken, EYT düzenlemesi de asgari ücret görüşmeleriyle birlikte Aralık ayında Meclis’e gelecek. EYT düzenlemesinde masada bulunan tek formüle ilişkin çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bakan Vedat Bilgin, kritik açıklamalarda bulunmuştu. Peki 1 milyon taşeron işçiyi EYT düzenlemesi ile ne bekliyor?

Kamu kurumlarında ve belediyelerde yıllarca taşerona bağlı çalıştıktan sonra 2018 yılında çıkarılan 696 Sayılı KHK ile kamuda daimi kadroya alınan yaklaşık 1 milyon işçi, EYT düzenlemesini endişeyle bekliyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, taşeron işçilerin EYT düzenlemesini neden istemediklerini açıkladı.

TAŞERON İŞÇİLER NEDEN EMEKLİ OLMAK İSTEMİYOR?

eytde-taseron-isci-detayi-nasil-cozulecek (2)

696 sayılı KHK’nın 127. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya dahil edilen geçici 23. maddesi uyarınca, kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçiler; yaşlılık veya malullük aylığı alma hakkı kazandıkları tarih itibariyle zorunlu emekli ediliyor. Bu nedenle de binlerce taşeron işçi, kadro hakkını daha en başta kaybetti. Bu kategoridekiler kadroya alınmadı. Kadroya alındıktan sonra emeklilik şartlarını tamamlayanlar da 4 yılda emekli edildi.

DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI İSTEMİYORLAR

2018 yılında sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçiler, taşeronda iken genellikle daha az ücretlerle çalıştı. EYT’li işçilerin büyük bir kısmı, 8 - 10 bin prim gününe sahip ancak taşeron işçiler düzenli bir işte çalışmadıkları için prim günü koşulu ucu ucuna karşılanıyor. Bu da zorunlu olarak emekli edilecek olan işçilerin daha düşük emekli aylığı alacakları anlamına geliyor. Bu nedenle de işçiler, çalışma hayatına devam etmek istiyor. EYT düzenlemesinin taşeron işçileri nasıl etkileyeceği takip edilecek.