İlk olarak 2019 yılının sonunda Çin’in Wuhan kentinde sonrasında ise 2020 yılının başına ülkemiz dahil olmak üzere birçok dünya ülkesinde gözlenen koronavirüs, virüsün yayılım hızının ve öldürücülük oranının yüksek olması sebebi ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından “salgın” olarak nitelendirildi. O dönem içerisinde milyonlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan bu salgın, ekonomik olarak da ülkelerin büyük bir çöküş sürecine girmesine yol açtı.
Yaklaşık olarak 1 yıl boyunca uygulanan sokağa çıkma yasakları sebebi ile kepenk kapatmak durumunda kalan esnaflar ve sanatkarlar, salgından en çok etkilenen gruplar arasında yer aldı. Ceplerine para girmeyen ve bu sebep ile de geçim dertleri hat safhaya yükselen vatandaşlar, devlet tarafından geliştirilen bazı projeler ile desteklendi. Faizsiz krediler, karşılık nakit destekleri, devletin esnaflara verdiği hizmetlerin başında geldi.
Aşıların bulunmasının ardından etkileri azalan koronavirüs, bir süre sonra hayatın akışı içerisinde bulunan salgınlardan birisi olarak değerlendirilmeye başlandı. Öldürücülük oranı nerede ise sıfırlanmış olan virüs sağlık açısından vatandaşların yüzlerini güldürse de uzun bir süre boyunca iş yapamayan üreticiler, esnaflar ve sanatkarlar bütçelerini toparlamak konusunda oldukça zorlandı.
Hali hazırda pandeminin varlığı sebebi ile bütçelerinde deprem etkileri gözlenen vatandaşlar, ek olarak 2021 yılının sonu itibari ile yükselmeye başlayan enflasyondan ötürü çok daha zor bir sürecin içerisine girmiş oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilere bakanlık tarafından verilen destekleri paylaştı.
FAİZ YÜKÜNÜN PAYLAŞILDIĞINI AÇIKLADI!
2023 bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilere verilen desteklere değindi. Bakan Nebati 2021 yılından önce kullanılmış olan kredilerinin ek bir finansmana sebebiyet vermemeleri için faiz yükünün paylaşıldığına dikkat çekti.
TWITTER HESABINDAN PAYLAŞTI!
Bakan Nebati, Meclis’te yapmış olduğu konuşmanın bir kısmını Twitter hesabından paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “2022 yılında tarımsal destek bütçesinin başlangıç ödeneği 25,8 milyar TL idi. Bu tutara ek bütçe kapsamında 13,4 milyar TL daha ilave edildi. 2023 yılı tarımsal destek başlangıç bütçesi ise 2022 yılının tarımsal bütçesine göre yüzde 109 artırılarak 54 milyar TL’ye çıkarılmıştır.”