Dünya’nın sanıldığından daha az ömrünün kaldığını savunan bilim insanları farklı gezegenlerde yaşamın olup olmadığını araştırmaya devam ediyorlar. Çoğunluk ile NASA tarafından yürütülen çalışmalar ile atılan önemli adımlar farklı gezegenlere ilişkin bilgilere erişilmesini sağlarken Dünya’dan başka bir yerde yaşamanın mümkün olup olmadığına ilişkin tartışmalar gündemde kalmaya devam ediyor. 

Ay’a çıkıldığı ilk günden bu yana Dünya dışında bir gezegene ayak basmanın yollarını arayan bilim insanları, bu konuya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Özellikle “Kızıl Gezegen” olarak bilinen Mars’a yönelik yürütülen çalışmalar ile birçok önemli bilgiye erişim sağlamak mümkün hale gelmişken Mars’a ayak basmanın yolu halen bulunamadı. 

Şimdiye kadar Kızıl Gezegen’e gönderilen birçok uzay aracı sayesinde önemli keşiflere imza atılırken geçtiğimiz günlerde Mars’a yönelik önemli bir bilgiye daha ulaşıldı. Bilim insanları 3,4 milyar yıllık sır perdesini araladıklarını ifade etti. 

KANIT BULDUKLARINI SÖYLEDİLER!

kizil-gezegende-yeni-kesif-34-milyar-yillik-buyuk-gizemin-perdesi-aralandi-nasanin-butce-ki

“Kızıl Gezegen” olarak bilinen ve senelerdir oraya gitmek üzere yürütülen birçok çalışmaya konu olan Mars gezegenine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. 46 yıl önce Mars’ı araştırmak üzere yüzeye inen Viking 1’in iniş yaptığı yerden yaklaşık olarak 965 kilometrede daha az bir mesafede eski bir magatsunamin kanıtının bulunduğu ileri sürüldü. 

Yaptıkları keşif ile milyarca yıl önce gerçekleşmiş olan bir duruma ilişkin önemli bir tespit yaptıklarını belirten bilim insanları, Mars’ın kuzey kısmında bir asteroit çarpmasının sonucunda oluşmuş olduğunu düşündükleri 110 kilometre genişliğinde krater alanı kayda geçti. 

ÇALIŞMANIN BAŞ YAZARINDAN ÖNEMLİ E- POSTA!

Şarjınız hemen bitiyorsa, bu hataları yapmaktan kaçının! Şarjınız hemen bitiyorsa, bu hataları yapmaktan kaçının!

Çalışmanın baş yazarı olan ve aynı zamanda da Planetary Science Institute’de araştırmacılık yapan Alexis Rodriguez, Gizmodo’ya bir e- posta gönderdi. Söz konusu e- postada şu ifadeler yer aldı: “Simulasyona göre megatsunamin yaklaşık olarak 250 metrelik bir başlangıç yüksekliğine sahip. Ek olarak modellememize göre megatsunamin hayal etmeye alışık olduğumuzdan çok daha farklı bazı davranışları ile öne çıkıyor.”