2019 yılının sonunda Çin’in Wuhan mevkiinde ortaya çıkan ve bölgede bulunan bir yarasa türünden insana geçmiş tahmin edilen koronavirüs, kısa süre içerisinde tüm dünya ülkelerine yayılarak bir salgının başlamasına sebep oldu. Salgının 2020 yılının başı itibari ile nerede ise tüm dünya ülkelerine yayılmış olması ve öldürücülük oranının yüksek olması, gümrük kapılarının kapatılmasına ve ülkelerde de sokağa çıkma yasaklarının uygulanmasına yol açtı.
Koronavirüs salgınının özellikle ilk yılı içerisinde dünya genelinde milyonlarca insanı hayatını kaybederken virüse yakalanan ve sonrasında da uygulanan tedavi ile yataktan kalkmayı başaran milyonlarca insan da çeşitli kalıcı semptomlar ile karşı karşıya kaldı. Aşıların bulunmasının ardından ölüm oranlarında hızlı bir düşüş kayda geçerken zaman içerisinde de kurallar esnetildi ve bugün koronavirüs nerede ise tüm ülkelerin gündemlerinden çıkartıldı.
Koronavirüsün mRNA teknolojisi ile geliştirilen aşılar sayesinde kontrol altına alındığı bilinirken halen Omicron varyantı ile aramızda bulunan virüsün kişisel sağlık üzerinde öldürücü olmasa da süründürücü etkiler bırakabileceği ileri sürüldü. Koronavirüsün hem kısa hem de uzun vadeli hasarlarına yönelik birçok farklı ülkede bilimsel çalışmalar yürütülmeye devam edilirken son haber Amerikalı bilim insanlarından geldi. Virüsün ilk ve en önemli semptomlarından olan uzun süreli koku kaybına ilişkin bir araştırma yürütmüş olan bilim insanları, çalışmanın sonuçlarını paylaştı.
T HÜCRELERİ KOKU ALMA HÜCRELERİNE SALDIRIYOR!
Duke ve Harvard Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, 24 hastada biyopsi yaparak hastaların koku alma örneklerini inceledi. Hastaların 9’unun daha önce koronavirüse yakalandığını ve koku kaybı yaşadıklarını belirten bilim insanları, inceleme neticesinde elde ettikleri bulguları paylaştı.
Amerikalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre “T hücresi” olarak adlandırılan bağışlık sistemi hücrelerinin, burun astarının içerisinde bulunan ve koku alınmasını sağlayan hayati sinir hücrelerine saldırdığı ve hücre sayısını azalttığı bilgileri kaydedildi. Elde edilen bu sonucun yalnızca daha önce koronavirüse yakalanan ve koku kaybı bulunan örneklerde ortaya çıktığı bilgisi de paylaşıldı.
15 MİLYON İNSAN KOKU ALMA YETİSİNE KAVUŞAMIYOR!
İngiliz Tabipler Birliği Sendikası tarafından haftalık olarak yayınlanan bir tıp dergisinde yer alan bir raporda, koronavirüs esnasında koku alma yetisini kaybetmiş olan bireylerin en az yüzde 5’inin yani dünya genelinde yaklaşık olarak 15 milyon kişinin, koku alma duyusunu tam olarak geri kazanamadığı ifadeleri yer aldı.