Bugün emeklilik hakkını elde edebilmek amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarının sağlanması gerekmektedir. Dönem dönem sigorta kanununda yapılan değişiklikler, o dönemin emekli olma kriterlerini de değiştirmektedir. Buna bağlı olarak senelerdir milyonlarca vatandaşın mağduriyetine sebep olan 1999 kanunu, vatandaşların prim ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirmiş olmalarına rağmen emekli maaşlarına kavuşamamalarına yol açmıştır. 

8 Eylül 1999 tarihinden bu yana yürürlükte olan ve o dönemin sigortalı çalışanlarını kapsayan sigorta kanunu, yaklaşık olarak 5,5 milyon kişinin kendi dönemlerinin emeklilik şartlarını sağlıyor olmalarına karşın emekli maaşı alamamalarına sebep oldu. Bu durum senelerdir hükümet yetkililerinden çözüm talep edilmesine yol açarken nihayet bu sene milyonlarca vatandaşın hayatını alt üst eden sorun ile ilgili bir adım atıldı.

Ocak ayının başında kameraların karşısına geçerek bakanlık senelik çalışma planına ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sene içerisinde ilk olarak 3600 ek gösterge sorununun sonrasında ise EYT mevzusunun ele alınacağını bildirmişti. Nitekim öyle de oldu. Haziran ayının sonunda Meclis’e sunulan 3600 ek gösterge teklifinin hemen ardından EYT düzenleme çalışmaları başladı.

Temmuz ayının başından bu yana devam eden EYT düzenleme çalışmaları kapsamında kimin, ne şekilde emekli olacağı henüz tam olarak netleşmemişken geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Vadet Bilgin, prim ve sigortalılık süresini kaldıramayacaklarını bildirdi. EYT yasası için aralık ayı işaret edilirken uzman isimden EYT’li maaş hesabı açıklaması geldi. 

Kredi kartı olanlara müjde! Başvuranlar parasını alacak Kredi kartı olanlara müjde! Başvuranlar parasını alacak

EYT’Lİ MAAŞLARINI HESAPLADI!

sosyal-guvenlik-kurumu-uzmani-rakam-verdi-eytliler-icin-en-yuksek-maas-25-bin-tl (2)

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 1999 senesinden önce prim ödemesi fazla olan ve maaşı yüksek olan vatandaşların, aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için daha fazla maaş alacaklarını belirtti. Asgari ücret üzerinden prim yatırmış olan bir EYT’linin ortalama olarak 5 bin 500 TL tutarında emekli maaşı alacağını belirten Kaya, bu tutarın 3 bin 500 TL’ye kadar düşebileceğini de ifade etti. Ayrıca Kaya alt limitin 3 bin 500 TL olarak düşünülmesi durumunda 7,5 katına kadar maaş bağlanma imkanının da olduğunu belirtti. 

25 BİN TL HESABI!

9 bin seviyesinde prim ödemesi yapmış olan bir vatandaşı ele alan Kaya, prim ödemelerinin asgari ücretin tavanına yakın tutarlardan yapıldığının varsayılması durumunda bugün Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 25 bin TL’ye yakın emekli maaş ödemesi alınabileceğini ifade etti.