Son zamanlarda en çok konuşulan düzenlemelerden biri olan kamu çalışanlarının sözleşmelerinin kadroya geçirilmesine ilişkin yapılan düzenleme kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mesaisini tamamlamış ve düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) devretmişti. Bir süredir TBMM’nin yasalaştırmasının beklenildiği sözleşmeliye kadro düzenlemesi kapsamında son adım atıldı ve teklif dün itibariyle yasalaştırıldı.
Sözleşmeliye kadro düzenlemesi kapsamında gerçekleştirilen kanun teklifi, 28 Kasım 2022 tarihinde tamamlanmıştı. O günden bugüne kamuda çalışan sözleşmeli personelin beklediği yasalaştırma süreci dün gerçekleştirildi. Yoğun bir mesai yapan TBMM gerçekleştirdiği Genel Kurulu ile düzenlemenin yasal bir hale gelmesini sağladı. Şu an için 458 bin 615 kişinin yararlanacağı sözleşmeliye kadro düzenlemesi kapsamında yasalaşma süreci sonrası merak edilen pek çok detay da ortaya çıktı.
KPSS DETAYINA DİKKAT
Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda dün itibariyle kabul edildi. Bu kapsamda düzenlemeden yararlanarak kadroya geçecek olan sözleşmeli kamu personellerinin hangi kapsamda yasadan yararlanabileceği netlik kazandı.
Kanuna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın taşra teşkilatında açıktan vekil imam hatip ve vekil müezzin kayyım olarak görev yapan kişiler de bu yasadan yararlanabilecek. Unvanlı memur kadrolarına atanabilecek olan bu kişiler, yasa yürürlüğe girdikten sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapması ve devam eden Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yeterli puanı alması, sözlü veya uygulamalı sınavda başarılı olması halinde bu haktan yararlanabilecek.
BAŞVURU 30 GÜN İÇERİSİNDE OLMALI
Gerçekleştirilen düzenleme kapsamındaki kanundan yararlanarak memur kadrosuna geçen sözleşmeli personellerin nakil ve yer değişikliği talepleri 4 yıl boyunca karşılanamayacak. ‘Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin, hizmetine kısmi zamanlı olarak ihtiyaç duyulacakların, Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının, devlet konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının, dış kuruluşlarda ve yurt dışı teşkilatlarında belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personel’ unvanlarına sahip olan kişiler sadece zorunlu istihdam gerekmesi halinde kadroya alınacak.
Kanun kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelden aynı kurumda 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, bu sürenin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde talepte bulunmaları halinde aynı unvanlı memur kadrosuna atanma hakkını elde edecekken, bu kapsamdaki kişiler ise, istisnalar hariç olmak üzere 3 yıl süreyle başka bir yere atanama hakkı elde edemeyecek. Öte yandan belediyeleri içerisine alan mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelin atanması KPSS puanı sonucu gerçekleştirilebilecek.