2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve Çin’in Wuhan kentinde bulunan bir yarasa türünden insanlara bulaştığı düşünülen Covid- 19, bulaş hızı sebebi ile kısa süre içerisinde tüm dünya ülkelerine yayıldı. 2020 yılının başı itibari ile ülkemizde de kayda geçen virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak nitelendirildi.
Yüksek bulaş hızı ve öldürücülük etkisi sebebi ile kısa süre içerisinde dünya genelinde yaklaşık olarak 6 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs salgını, keşfedilen aşılar sayesinde ciddi derecede kontrol altına alındı. Öldürücülük etkisini nerede ise yitiren ancak halen bulaş hızı yüksek olan Omicron varyantı ile aramızda bulunan koronavirüs, bilim insanlarının çalışmalarına konu olmaya devam ederken virüse ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Çukurova Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer, koronavirüsün kanser hücreleri üzerinde etkisi olup olmadığını bilimsel veriler ile ortaya koydu.
ÇALIŞMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU!
Saygıdeğer, klinikte tedavileri süren gönüllü 25 kişiden almış olduğu örnekleri, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne götürdü. Örnekler üzerinde yürütülen çalışmada, koronavirüsün kanser hücreleri üzerinde etkili olup olmadığı araştırıldı.
Akciğer, kolon, karaciğer ve meme kanseri üzerine yürütülen çalışmada, koronavirüs hastalarından alınmış olan kanlar ile serumlar elde edildi ve serumlar laboratuvar ortamında çoğaltılmış olan farklı kanser hücrelere enjekte edildi. Yaklaşık olarak 1 yıl süren çalışma sonucunda serumların verildiği kanser hücrelerinin metastaz sürecine girdiği ve kanserli hücrelerin başka organlara ve dokulara yayılma potansiyellerinin arttığı ortaya konuldu.
DOKTORDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA!
Yürütmüş olduğu çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Saygıdeğer, bazı kanser hastalarının koronavirüs geçirdikten sonra 6’ayda artmış akciğer metastazı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Saygıdeğer, açıklamasına şu ifadeler ile devam etti: “Literatürü incelediğimde kanser hastalarının koronavirüse yakalandıklarında immün sistemlerinin bir şekilde kanser hücresi ile savaştığı iddiası ile yayınlanmış olan birkaç çalışmaya rastladı. Bizler de bu çalışmalardan yola çıkarak bir çalışma yürütmek istedik ancak bizim sonuçlarımız genellikle hücrelerin daha kötü etki ettiğini gözler önüne serdi. Hatta biri yumurtalık diğeri ise kolon kanseri olan hastaların koronavirüs geçirdikten sonraki 6’ıncı ve 3’üncü aylardaki tomografi görüntülerinde akciğerlerinde aniden yaygın bir ilerlemenin olduğunu gördük. Yayınımızı, uluslararası literatür ile paylaştık.”