Teknolojinin gelişmesi, bilgiye erişimin kolaylaşması ve daha pek çok faktörün de etkisi ile hemen hemen her gün sağlık alanında yeni çalışmalar yürütülmeye başlandı. İnsan sağlığının korunması, mevcut hastalıkların teşhisleri ve sonrasında da tedavileri gibi birçok başlık, hekimlerin çalışma alanlarını oluşturdu. İnsanlığa yararı dokunacak birçok çalışma yürüten ve sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşan hekimler, şimdiye kadar birçok amansız hastalığa çare bularak milyonlarca vatandaşın hayatını kurtardı.

Sağlık alanında yapılan bilimsel çalışmalar dünyanın neresinde olur ise olsun tüm insanlığa hizmet ederken bugün Türk hekimlerden kayda geçen önemli bir çalışmanın daha haberi geldi. Tiroid hastalıkları üzerine bir çalışma yapan ve çalışma ile dünyada bir ilke imza atan Türk hekimler, sağlık alanında büyük yankı uyandırdı.

TÜRK HEKİMLERDEN DÜNYADA BİR İLK!

turk-hekimlerin-tiroid-calismasi-literature-girecek-1

Her yaştan insanda görülebilen ve hem kısa hem de uzun vadede daha büyük sağlık problemlerine sebep olan tiroid hastalıkları, senelerdir bilim insanlarının çalışma konuları içerisinde yer alıyor. Bu kapsamda son çalışmalardan birisini yürüten Türk hekimlerin, dünyada bir ilke imza attıkları öğrenildi. 350 hasta üzerinde bir araştırma gerçekleştiren hekimler, omurga yaşlanmasına veya bozulmasında tiroid hastalıklarının önemli ölçüde etkili olduklarını ifade etti. İlgili çalışmanın literatürde ilk olduğuna dikkat çekildi.

HEKİMLERDEN AÇIKLAMA GELDİ!

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat Şakir Ekşi, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ece Özkan Ekşi, Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nden Opr. Dr. Gürkan Berikol ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Müjdat Kara tarafından yürütülen çalışmada, normalde 60’lı yaşlarda başlayan omurga yaşlanmasının ve bozulmalarının tiroid hastalıklarının etkisi ile 40’lı yaşlarda ortaya çıktığı kayda geçti.

LGS'de 47 imam hatipli öğrenci 500 tam puan aldı LGS'de 47 imam hatipli öğrenci 500 tam puan aldı

Literatüre geçen çalışmaya ilişkin açıklama yapan Do. Dr. Murat Şakir Ekşi, şu ifadeleri kullandı: “Bel fıtığı denilen şey veya da omurga daralması dediğimiz şey bir anda olmuyor. Ağrılar belki bir anda geliyor ama süreçler, vücut mekanizması yıllar içerisinde oluşuyor. Bu sebepleri baştan yakalarsak, kar topu çığa dönüşmeden önce engelleyebilirsek, en güzel hekimlik müdahalesi bu olacak. Ayrıca hastaları cerrahi operasyonlardan da koruyabileceğiz. Hastalar çok daha erken bir dönemde iyileşebilecek. En önemlisi de iş gücü kaybı ortadan kalkmış olacak. Bu çalışma dünyadaki ilk örnek olacağı için şimdiden sonra omurga rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerinden, tarama protokollerinde pek çok ezberin değişmesini sağlayacak.”