Uzun yıllardır Ukrayna yönetimleri ile gergin bir ilişkiye sahip olan Rus yönetimi, seneler sonra hedefine ulaştı ve Ukrayna sınırlarını resmen işgal etti. 24 Şubat tarihinde Ukrayna sınırlarına giren Rus ordusu, diğer ülkelerden Rus hükümetine karşı uygulanan sayısız yaptırım kararına rağmen hedefinden vazgeçmedi. Savaşın başlaması ile birlikte iki ülkenin emtia varlıkları yüksek oranlarda değer kazanırken resmen bir enerji savaşı da yaşanmaya başladı.
Rusya’nın dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olması, doğal gaz fiyatlarını bir anda arttırdı. Bu durum enerjide dışa bağımlı olan ülkemizi de direkt olarak etkilerken bazı çalışmaların hızlanmasına aracılık etti. Enerjide dışa bağımlı olmak istemeyen ülkemiz, bu kapsamda atmış geliştirmiş olduğu projelerde bir hayli gelişme kaydetti.
Enerjide dışa bağımlılığı en az seviyeye indirmek amacı ile başlatılan Sakarya Gaz Sahası’na ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan, müjdeli haberi verdi.
ÇALIŞMANIN DETAYLARINI PAYLAŞTI!
Ülkenin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmak ve böylelikle de ülke ekonomisini kalkındırmak hedefleri ile yola çıkılmış olan Sakarya Gaz Sahası’nda önemli gelişmeler yaşandı. Konu ile ilgili olarak TGRT Haber’e konuşan Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan, enerji çalışmalarında gelinen son noktaya ilgili önemli ayrıntılar paylaştı.
Senelerdir enerji ithal etmeye çok alışılmış olduğunu belirten Karahan, Türkiye’nin cari açığını oluşturan kalemlerin en büyüğünün bu kategori olduğunu ifade etti. Sakarya Gaz Sahası’nın cari açığı kapatmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Karahan, şu ifadeleri kullandı: “İlk başlarda 2023 Mart ayı oldukça iddialı bir süreydi. Bakanlık ve alanda bulunan mühendisler 7 gün 24 saat çalışmaya devam ediyorlar. Artık bu hedef, gerçekçi hale geldi.”
KRİTİK SORUYU YANITLADI!
Programda kendisine yöneltilen “Türkiye kışa hazır mı?” sorusunu yanıtlayan Karahan, şu ifadeleri kullandı: “Dünya geneline bakıldığında fiyatlarda aşırı bir yükseliş ve düşüş hareketleri görülüyor Ancak son dönemlerde enerjide arz güvenliği çok daha fazla öne çıkıyor. Avrupa’da doğal gazına erişim açısından bir sorun var. Türkiye bu anlamda oldukça şanslı bir ülke. Arz güvenliğine ilişkin bir sorunumuz yok, sorun fiyatlar ile ilgili. Yaşanan artışlar, maliyetlerimizi de etkiliyor. Önümüzdeki kış ayları için bir risk durumu söz konusu.”