Kişisel sağlığın korunması adına birçok uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan uzmanlar, son dönemlerde bir gribal enfeksiyon gibi hızla artan kanser hastalıklarına dikkat çekti. Tam bir tedavi yönteminin olmaması sebebi ile uzmanları dahi en çok tedirgin eden hastalık grupları arasında yer alan kanser türlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan uzmanlar, genetik yatkınlığın yanı sıra yeme, içme ve uyku alışkanlıklarının da kanseri tetikleyebileceğini vurguladı.
Uzun yıllardır kanserin tedavi yöntemlerine ilişkin birçok farklı bilimsel çalışma yürütülüyor olsa da şu ana kadar “kanserin tedavisi bulundu” şeklinde net bir açıklamaya ulaştıracak bir yöntem keşfedilmedi. Çeşitli terapi yöntemleri ve ilaçlar ile kanserli bölge kontrol altına çalışılıyor olsa da kanserin türüne ve fark edilme evresine bağlı olarak bu hastalığın büyük bir oran ile ölümlere sebep olduğu doğrulandı.
Her kanser türünün farklı semptomlar ile ortaya çıkabileceğini, bazen ise oldukça sinsi ilerleyerek semptom vermese dahi kişinin ömründen çaldığını ifade eden uzmanlar, özellikle akciğer kanserine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. En tehlikeli kanser türlerinden olan akciğer kanserini tetikleyen bazı alışkanlıkların olduğunu ifade Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ayşe Nigar Halis, önemli bilgiler verdi.
“YÜZDE 90’ININ SEBEBİ SİGARADIR!”
Tehlikeli kanser türlerinden birisi olan akciğer kanserine ilişkin önemli bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ayşe Nigar Halis, sigara kullanımına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Sigara vücutta emildiği an itibari ile 8 bin adet zararlı madde ki bu maddelerden 100’e yakını kanserojen madde, hepsinin kana karışması ile birlikte bütün vücuda zarar veriyor. Felçten kalp ve damar hastalıklarına, başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok sayıda kanser, sigaradan ötürü ortaya çıkıyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının nedeni, sigara kullanımıdır.”
“SİGARAYI BIRAKABİLİRSİNİZ!”
Sigarayı bırakmanın kişinin istemesi ile birlikte mümkün olduğunu ifade Halis, sigara bırakma konusunu gündemine almayan, bunu hiç düşünmeyen birinin sigarayı bırakmasının da mümkün olmadığına dikkat çekti. Sigarayı bırakabilmek için kişinin öncelikle kendisini hazırlaması gerektiğini ifade eden Hali, sigarayı bıraktıktan sonra geçen ilk 3 haftalık dönemin en zor dönem olduğunu vurguladı. 3 haftalık dönem içerisinde kişinin desteklenmesinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Halis, sonrasında her şeyin rayına oturacağını belirtti.