Senelerdir uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda İstanbul’da büyük bir depremin yaşanacağı öngörülürken son günlerde Ege Bölgesi’nde arka arkaya depremlerin yaşanması tedirginlik yaratmaya başladı. Sosyal medya hesapları üzerinden korkularını dile getiren vatandaşlar depremlerin devam edip etmeyeceğini merak ederlerken uzman isimden konuya ilişkin tedirgin eden bir açıklama geldi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulana Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son günlerde İzmir’de yaşanan depremlere ve artçılara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir’in açıklamaları, bölge halkını oldukça tedirgin etti.

“DEPREM FIRTINASI DEVAM EDECEK!”

uzman-isim-korkutan-deprem-surecini-acikladi

Üniversitelerde hibrit eğitim modeli nedir? Üniversitelerde hibrit eğitim modeli nedir?

Son bir haftadır İzmir ilinden hissedilen depremler, bölge halkının daha büyük bir deprem adına tedirgin olmasına sebebiyet verdi. Konuya ilişkin önemli bir açıklamada bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu ifadeleri kullandı: “Buca fayı ile Kısıkköy fayı arasındaki 4 fay parçası birlikte çalışıyor. Bu da depremlerin yaşanmasına sebep oluyor. Bölgede biriken stresin boşalması gerek. Stres boşalıncaya kadar deprem fırtınası devam edecektir.”

“DEPREM DÖNGÜSÜNE DÖNÜŞTÜ!”

Depremlerin Tuzla fayının kuzeydoğu ucunda bulunan fay demetinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, 5 Kasım 2022 tarihinde bölgede meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından 2,5 ay boyunca deprem fırtınasının sürdüğünü ve bunun bir deprem döngüsüne dönüştüğünü ifade etti. Sözbilir, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamaya şu sözler ile devam etti: “Doğanbey- Orhanlı- Gaziemir hattı boyunca uzanan Tuzla fay hattı, Gaziemir- Adnan Menderes Havalimanı’ndan itibaren Buca ve Kısıkköy’e doğru kollara ayrılır. Bu yapının içerisinde bulunan faylarda kırılmalar yaşandığı zaman deprem fırtınası ortaya çıkar. Bu sebep ile bölgede biriken stres boşalana kadar depremler devam edecek. Deprem fırtınaları bazı zamanlarda daha büyük depremlerin olmasını önlerken bazı zamanlarda da ani bir şok olarak gelişerek daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.”