Ekim ayının gelişi ile birlikte düşen hava sıcaklıkları, soğuk algınlığı vakalarının da artmasına sebep oldu. Grip ve diğer hastalıklara ilişkin açıklanan veriler ile ortaya konan bu durum, uzmanların da gündemlerinde yer aldı. Artan hastalıkların, devam eden koronavirüs salgınına da direkt olarak etki ettiğini belirten uzmanlar, bu durumun “ikiz salgın” kavramını oluşturduğuna dikkat çekti.
2020 yılından bu yana hayatımızda olan ve aşıların bulunması ile birlikte etkisini azalttığı düşünülen koronavirüs salgını, son dönemlerde artan vaka sayıları ile gündeme gelmeye devam ediyor. Ölüm oranları ve yoğun bakımda yatan hasta sayıları azalmış olsa da koronavirüs teşhisi alan kişi sayısında artış olduğunu belirten uzmanlar, havaların soğuması ile birlikte artan gribal rahatsızlıkların salgına direkt olarak etkide bulunduğuna vurgu yaptı. Bu duruma karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, konuya ilişkin ayrıntıları paylaştı.
İKİZ SALGIN DÖNEMİ BAŞLADI!
“İkiz salgın” olarak adlandırılan duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, şu ifadeleri kullandı: “Sonbahar aylarında viral enfeksiyonların kuvvetleneceğini ve buna bağlı olarak da koronavirüs salgını ile birliktelik göstererek başka yüksek viral enfeksiyon dalgalarına sebep olacağını daha önce beyan etmişti. Kasım ayının ortalarına doğru ortaya çıkması beklenen bu durum, henüz kasım ayına girilmeden etkisini göstermeye başladı. Özellikle parainfluenza ve influenza A virüslerinin hızlı ve şiddetli olması yüksek ateş, ani gelişen gribal enfeksiyon bulguları ile kendisini gösterdi. Bu durum özellikle hapşırık, burun akıntısı, nezle ve aşırı yorgunluk gibi semptomlar ile kendisini gösteren B5 Omicron varyantına çok yakın benzerlik gösteriyor. Şu an ikiz salgın olarak adlandırılan döneme girmiş bulunmaktayız.”
“GRİP VE KORONAVİRÜS KARIŞTIRILACAK!”
Birbirlerine benzer semptomlar sergileyen Covid- 19 ve gribal enfeksiyonlara ilişkin açıklamalarına devam eden Hürkal, şu ifadeleri kullandı: “Semptomlar benzerlik gösterse de öncelik ve oluş sıralamaları değişmekte ve dolayısı ile de baş ağrısı, boğaz ağrısı, boğazda batma, öksürük gibi şikayetler virüslerin kendi içerlerinde ki sıralamalarda ayrım ve öncelikleri değiştirmektedir.”